2012. július 25. szerda, 10:36

„Élet- pálya” hét

Írta  Dobrosi Timi
Értékeld ezt a cikket
(0 szavazat)

A SZEDER Egyesület és a gyermekjóléti szolgálat által megrendezett „Élet- pálya” napközis tábort kiskamaszok számára terveztük. A programot azzal a céllal állítottuk össze, hogy a nyári élmények, kirándulások mellett egy- egy szakmáról tapasztalatokat és ismereteket szerezhessenek, és ezzel is segítséget kapjanak a hamarosan esedékes pályaválasztáshoz.

 

„Üzemlátogatások” keretében eljutottunk több helyi létesítménybe is. A Katlan Tóni étterme a Malomhoz városunk új étterme, itt Mecsei Róbert séf úr mesélt mind a szakácsmesterség, mind a felszolgálói munka előnyeiről és árnyoldalairól, bemutatta a konyhát, a nagy melegben vendégül is láttak minket, frissen sült almás pitével, házi málnaszörppel. A Sulyán cukrászdában Sulyánné Benkó Katalin cukrászmester kalauzolásával szinte minden munkafázisba bepillantást nyerhettünk, hüledeztünk a felhasznált alapanyagok mennyiségén, majd a háziak felajánlásaként fagylalttal hűsítettük magunkat a kánikulában. A Miklóssy kertészetben növényekkel és a kertészeti munkákkal ismerkedtünk, fűszernövényeket próbáltunk beazonosítani, a hely adottságait és a tulajdonos vendégszeretetét kihasználva itt is ebédeltünk, bográcsoztunk.

 

A nagy melegben nem maradhatott ki a fürdőzés sem, az erdőkertesi ifjúsági táborban összekötöttük a kellemest a hasznossal, a strandolás után Osváth Katalint faggattuk mind az úszóedzői, mind az uszodamesteri munkáról, ennek feltételeiről, felelősségéről.

Balasi Péter és Bottlik Barnabás repülőgép-vezetők élményeiket és vetítés keretében saját fotóikat is megosztották velünk; Fülöp István a szabómesterségről és a Vakok Intézetében eltöltött évtizedekről, gyermekvédelmi munkájáról is mesélt nekünk, felesége, Jutka néni pedig már régi segítőnkként idén is kézműves praktikákkal gazdagította a gyerekeket.

Ellátogattunk Hollókőre, ahol az Ófaluban megismerkedtünk a hollókői legendákkal, majd ebéd után Polgár Péter rendhagyó történelemóráján vettünk részt a várban, ahol megismerkedtünk a korabeli fegyverekkel, öltözetekkel, látványos bemutató keretében, majd a gyerekek ostromjátékon vettek részt.

A hét során ránk ragadt ismereteket, segítő szándékot, jó magaviseletet próbáltuk díjazni is, a gyerekek a táborban szerzett „fabatka pontokat” az augusztus 18-án tartandó táborzáró kerti partin válthatják be ajándéktárgyakra, palacsintára az Erdőkertesi Ifjúsági Táborban.

 

Vendéglátóinknak, vendégeinknek, segítőinknek ezúton is köszönök mindennemű segítséget, támogatást!

 

Karacs Erika