2012. augusztus 13. hétfő, 10:58

Játsszuk el a történelmet hét

Írta  Dobrosi Timi
Értékeld ezt a cikket
(0 szavazat)

 Játsszuk el a történelmet hét 2012.07.16-07.20-ig

   Az erdőkertesi, Hollósi Marika által vezetett táborral egyesülve indult útjára ez a táborhét. A gyerekek hamar összebarátkoztak egymással.

   Az első nap délelőttje az ismerkedés jegyében zajlott. Minden gyerek készített egy rajzot, ami rá leginkább jellemző. Egy-egy asztalnál több gyermek rajzolt, ezért már ott elkezdtek megismerkedni egymással. Majd elmeséltek magukról néhány mondatot. Végül közös kézfogással próbáltuk megtanulni egymás nevét, több-kevesebb sikerrel.

   Másnap – a népek játékai jegyében – indián játékokat játszottunk. A kinn a bárány, benn a farkas nagy sikert aratott, és sok nevetéssel járt. Később indián sátrat építettek a gyerekek az általuk hozott lepedőkből, anyagokból. Kifestették a sátraikat, mi pedig fejdíszeket csináltunk számukra. Színesebbnél-tarkább sátrak születtek, amiket nagy műgonddal és kisebb vitákkal készítettek el. Természetesen a totem oszlopok sem maradhattak el a sátrak mellől.

   A harmadik napon kirándulni mentünk busszal a Gárdonyban lévő Gárdonyi Géza emlékházba, ahol bepillanthattunk Gárdonyi Géza életébe, korhű ruhákba bújhattunk, várurakká és várhölgyekké válhattunk és mindenki készíthetett magának amulettet. Majd várjátékokat játszhattunk az egri vár rönkökből épült másában. A gyerekek nagyon élvezték, hiszen kicsit átélhették az akkori várvédők és a várat elfoglalni akaró törökök csatáit. Volt ágyúgolyó dobálás, várbevétel, alagútban bujkálás, kötélhúzás, várbörtönben csücsülés. Rövid ebéd után még maradt egy kis időnk elmenni a velencei tóhoz, ahol a bátrabb gyerekek fürödhettek – nagyon hideg volt a víz. Természetesen elment az idő és egy órával később értünk haza, mint kellett volna. Ám a sok játék kárpótolt érte mindannyiunkat.

   Csütörtökön a nagy melegre való tekintettel több időt tölthettek a medencében a gyerekek. Aki nem medencézett, az kartondobozokból, ágakból, batikolt anyagokból és levelekből várat építhetett. Csodálatos alkotást hoztunk létre, a kicsik rögtön bele is másztak. Ám a szél úgy gondolta, hogy délutánra megtépázza a sajátságosra sikerült várunkat. Meglétét fénykép őrzi. Délután pedig egy, és egyben japán legfontosabb harcművészetével ismerkedhettek meg a gyerekek. Páncélokba bújhattak, bambuszkardot foghattak a kezükbe és kipróbálhatták, hogy annak idején milyen érzés lehetett szamurájnak lenni. Sokat nevettünk ezen, hiszen a páncélban nehéz mozogni, nehéz kilátni belőle, és levegőt venni még nehezebb benne.

   Pénteken délelőtt Béri Eszter jött el, és tartott egy kis kézműves foglalkozást. Később az erdőkertesi iskola igazgatója, Kiss László íjakat hozott, amit szinte mindenki ki akart próbálni. Volt, akinek nagyon jól ment, volt, akinek kevésbé. Ebéd után átvittük a gyerekeket lovagolni. Mindenki felülhetett a lovakra. Pici versenyt is rendezett nekik László, amit sok nevetgéléssel csináltak végig.

   Az egész tábor ideje alatt volt lehetőségük medencézni, amit ki is használtak. Minden nap volt kézműves foglalkozás, ahol lehetett múmiát, fejdíszt, tarsolyt, papír várat, turbánt készíteni. Sokat rajzoltak, játszottak a tábori játékokkal, jengáztak, csocsóztak – különösen a fiúk. Jó lehetőség volt ez arra, hogy közelebb hozzuk egymáshoz a gyerekeket, eljuthassanak olyan helyre, ahová egyébként nem tudnának. Különböző korosztályok tanultak meg egymással vagy egymás mellett játszani, hiszen a négy évestől a 13 évesig voltak. Megismerkedhettek néhány nép szokásaival, játékaival. Mi felnőttek is lelkesen vettünk részt a játékokban.

 

Köszönjük a lehetőséget.